Pranešimai

PRIDĖTINIS CUKRUS AR SALDIKLIS?
2022-06-15

2019 metais Lietuvoje buvo atliktas Lietuvos mokslininkų tyrimas tema ,,Suaugusių Lietuvos gyventojų požiūris į pridėtinio cukraus ir saldiklių vartojimą“. Jį atliko profesorius Rimantas Stukas su kitais mokslininkais. Tyrimo rezultatai parodė, kad kas antras lietuvis tuo atveju, jei gautų informacijos, įrodančios, jog saldikliai yra geriau už cukrų, atsisakytų cukraus. Toks suvokimas labiau paplitęs tarp asmenų, kurie turi aukštesnį išsilavinimą, yra jauno amžiaus ir gyvena mieste. 

O kaip yra iš tikrųjų?

Pridėtinio cukraus dedama į daugybę prekybos centruose siūlomų gaminių: bandeles, traškučius, batonus, sūrelius, gazuotus gėrimus ir t. t. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalyse mažinti pridėtinio cukraus suvartojimą vaikams ir suaugusiesiems: per dieną reikia suvartoti ne daugiau kaip 25 g cukraus (10 proc. visos dienos raciono). Cukraus reikia smegenų ir kūno funkcijoms kaip energijos, tačiau perteklius prideda papildomų kilogramų, greičiau genda dantys, didėja susirgimo lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis rizika. Saldikliai yra tinkami maisto racionui, jeigu norime sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ribotą laikotarpį. 

Nerekomenduojama pridėtinio cukraus keisti į saldiklius visam laikui, nes saldumą jaučiame, tačiau skonio receptorių neapgausime – maitinantis saldžiai saldumo poreikis nemažėja. Cukraus vartojimą mažinti rekomenduojama renkantis daug skaidulų turinčius produktus. Skaidulos padeda ilgiau jausti sotumą. Valgykite vaisius, daržoves, uogas. 

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

www.visuomenessveikata.lt

Atgal Archyvas
Naujienlaiškio
prenumerata
Jūsų el.pašto adresas

Siekdami užtikrinti efektyvų mūsų interneto svetainės veikimą, jos veikloje naudojame slapukus - (angl. cookies). Tęsdami naršymą interneto svetainėje, sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai. Slapukų politika