PATS AUGINU, PATS GAMINU, PATS PARDUODU
2021-04-01


Vis daugiau vartotojų renkasi maisto produktus pagamintus vietiniuose ūkiuose. Daugėja gamintojų norinčių steigti mažas įmones, kurti šeimos verslą, gaminti tradicinius maisto produktus.

Atsižvelgiant į vartotojus ir smulkaus verslo atstovus, skatinama vietinių produktų gamyba,   užtikrinant trumpą maisto produktų tiekimo grandinę, gyventojus aprūpinant kokybiškais, saugiais ir palankiais sveikatai vietiniais žemės ūkio ir maisto produktais.

 „Pats auginu, pats gaminu, pats parduodu“. Lietuvoje taip gyvena apie penki šimtai smulkių ūkininkų ir smulkaus verslo atstovų.

Rietavo savivaldybės Tverų seniūnijoje Plauskinių kaime įsikūrusi ūkininkų šeima, pasinaudojusi Europos Sąjungos Kaimo plėtros parama, pastatė broilerių auginimui skirtą fermą, įsirengė paukščių skerdyklą. Per mėnesį vidutiniškai paskerdžia apie 300 paukščių, kuriuos parduoda turgavietėse tiesiogiai vartotojui. Išaugus klientų skaičiui ir pageidavimui, ėmėsi papildomos veiklos – rūkyti ūkyje užaugintus ir paskerstus broilerius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama skatinti smulkųjį verslą, yra parengusi vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimus, kurie taikomi mėsos gaminių ir (ar) pusgaminių tiekėjams, gaminantiems ne daugiau kaip 500 kg mėsos gaminių ir ne daugiau kaip 200 kg mėsos pusgaminių per savaitę. Taip pat pieno gamintojams, iš ūkyje esančių karvių primelžiantiems ne daugiau kaip 1000 kg žalio pieno per dieną ir iš jo gaminantiems pieno produktus ir žuvininkystės produktų tiekėjams, kurie per dieną perdirba ne daugiau kaip 150 kg žuvies.

Patalpos turi atitikti higienos reikalavimus. Mažais kiekiais gaminantiems maisto produktus taikomos išlygos gamybos patalpų išplanavimui. Pavyzdžiui, gali nebūti atskirų patalpų pjaustymui, sūdymui, per tas pačias duris gali atsivežti žaliavas ir išvežti pagamintus produktus. Rūkyklas galima įrengti lauke, pervežimo ir rūkymo metu apsaugant juos nuo išorės poveikio. Tačiau, tvarkant maistą, labai svarbu išvengti kryžminės taršos, būtina užtikrinti, kad nesikirstų neperdirbtų ir perdirbtų maisto produktų gamybos srautai. Maisto produktų gamybos srautų susikirtimų galima išvengti atskyrus jų gamybą laiko atžvilgiu, po kiekvieno gamybos proceso atliekant patalpos (vietos) valymą, plovimą, dezinfekavimą.

Reikalavimus patalpoms, gamybai, asmens higienai rasite:

https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/supaprastinti-reikalavimai

Subjektai, mažais kiekiais gaminantys gyvūninio maisto produktus, privalo būti registruoti Valsybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje. Reikalavimus registracijai:

 https://vmvt.lt/node/597

Telšių, Plungės, Mažeikių, Akmenės rajonų, Rietavo savivaldybės gyventojai, dėl taikomų reikalavimų ir registracijos, gali kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių departamento specialistus, kurių kontaktai skelbiami

https://vmvt.lt/kontaktai/valstybines-maisto-ir-veterinarijos-tarnybos-telsiu-departamentas

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių departamento informacija

  

 

Naujienlaiškio
prenumerata
Jūsų el.pašto adresas

Siekdami užtikrinti efektyvų mūsų interneto svetainės veikimą, jos veikloje naudojame slapukus - (angl. cookies). Tęsdami naršymą interneto svetainėje, sutinkate, kad Jūsų kompiuteryje būtų įrašomi slapukai. Slapukų politika